White House Down klarar sig utmärkt

När Cale ska på arbetsintervju för en tjänst inom presidentens säkerhetsstyrka får han chansen att vinna poäng hos sin dotter Emily han träffar allt för sällan. Emily är besatt av presidenten och allt som rör sig kring honom. Hon kan allting om Vita huset och sätter guiden på sin plats under deras rundvandring i USAs hjärta. När en terroristgrupp tar över huset och alla dess vitala ämbetsmän och ministrar måste Cale rädda sin dotter och sitt land utan att dö själv på kuppen.

WhiteHouseDown2White House Down är precis vad jag hade väntat mig att den skulle vara efter att ha sett trailern i flera månader innan lansering. Men, och då menar jag verkligen ett stort "men", White House Down överraskar och är inte en blek kopia på den redan usla Olympus Has Fallen som jag trodde. Nej, i jämförelse ska Channing Tatum och Jamie Foxx tillsammans med resten av ensemblen och filmskaparna ta emot någon form av pris. Med en speltid på drygt två timmar hinner de dra igenom alla tänkbara klichéer och halvbra skämt som stänk på sidan av höstens mest testosteronpumpade storyline.

För det är det White House Down är, det är testosteron, stora explosioner och vapen med väldigt stora magasin fyllda med grovkalibrig ammunition. Värt att påpeka är att, återigen i jämförelse med Olympus Has Fallen, är effekterna inte bara fatalt många gånger snyggare, de används också i en bättre kontext och höjer pulsen istället för att reta till skratt.

WhiteHouseDown1Trots att White House Down inte är en nyskapande berättelse och att slutet inte bara är enkelt att gissa sig till utan är oundvikligt har Roland Emmerich regisserat en actionfilm som tagit de bästa erfarenheterna från flera av hans tidigare titlar (Independence Day, 2012, Day After Tomorrow, m.fl.) och knycklat ihop dem till en patriotisk soppa med en hårdpumpad Channing Tatum.

[youtube width="630" height="340"]http://youtu.be/WfaTlmYvTA8[/youtube]

Måhända att White House Down inte är Oscarsmaterial, det är okej. För det är inte det viktigaste här. Explosionen, patriotismen och relationen mellan far och dotter prioriteras. Premiären har kommit och gått, White House Down är bioaktuell nu!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>