Tommy – konsekvensanalys

Efter ett år på flykt utomlands efter ett rån som inte gick helt felfritt återvänder Estelle till Sverige en vecka före julafton. Hon är tillbaka för att hämta den del av bytet från ett av de största rånen i svensk historia. När ryktet går ut om Tommys död börjar gamarna cirkla och spänningarna ökar när alla vill komma åt bytet.

TOMMY

Genom det något, vad jag antar är medvetet, underexponerade fotot visar upp ett grått och betonginsprängt Stockholm med ett mörkt, grågrönt stick. En vecka kvar till jul återvänder Estelle med sin dotter till Sverige. Ett år har gått sedan de två, plus maken Tommy flydde från landet efter det rån på Landvetter som skrivits in i historieböckerna som bland det största i svensk historia.

Estelle har återvänt för att hämta de pengar från rånet som tillhör Tommy. I den hast de var tvungna att fly lämnades pengarna kvar. När pengarna inte ligger där de enligt Tommy ska vara och ett rykte samtidigt sprids om Tommys påstådda död tar Tommy upp takten ett par snäpp.

I Stockholm är det nu Bobby som äger stan. Han har tagit över nattklubben och sköter det mesta av drogförsäljningen. Tommy drar i publiken likt en trasdocka fram och tillbaka mellan Bobbys överlägsenhet och Estelles övertygelse och vetskap inför Bobbys rädsla för Tommy. Han är rädd för att Tommy ska göra saker, dåliga saker, mot honom om han inte lyssnar på frun Estelle.

Tommy rör sig dynamiskt genom sin brottsliga berättelse med handhållna kameror gör att den farliga nivån av bedrägeri och kriminalitet Estelle sätter sig i verkligen kryper in under huden. Det är inte svårt att känna med Estelle i sin kamp mot Stockholms undervärld.

Vad som däremot är svårt att inte låta en annan känsla rinna över en själv. Regi och manus har kommit tillsammans på ett så bra sätt i Tommy att samtidigt som jag känner för henne och hennes dotter mumlar jag för mig själv i biostolen att hon får skylla sig själv.

TOMMY

Tommy är en berättelse om undervärlden i vår vackra huvudstad. Autenticiteten är hög och jag ser på bioduken med en tro på att det faktiskt, någonstans, kanske finns lite sanning i vad som händer.

Jag gillar verkligen Tommy, det gör jag. Även om känslan och den övergripande stilen påminner väldigt mycket om Snabba Cash-serien.

Tommy äntrar den svenska bioscenen med action, spänning 14 mars landet om. Stockholms undervärld exponeras genom kvinnan som inte är rädd för lite skit på näsan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>