The Hunger Games: Catching Fire – det hettar till i distrikten

Efter sin vinst i den 74e upplagan av Hungerspelen tror Katniss att hennes framtid är säkrad på alla plan möjliga. Capitolium är inte nöjda, Katniss och Peetas vinst har satt igång en rörelse ute i distrikten de börjar tappa kontrollen om. Samtidigt som Peeta och Gale kämpar om vem som ska få vara hennes sanna kärlek har huvudstaden och president Snow planerat den största hemligheten hittills. Katniss själv lägger mest energi på att hantera sitt tidigare trauma och att överleva för att se ännu en färgsprakande soluppgång.

HungerGamesCatchingFire2Den karga vintervärlden i distrikt 12 spär på känslan i Hunger Games: Catching Fire om Katniss post traumatiska stress syndrom från föregående års bravader. Aldrig tidigare har det varit så tydligt hur mycket folket i de många distrikten behövt någon att se upp till; någon som ger dem hopp. I huvudstaden spyr befolkningen upp maten för att orka smaka på allting samtidigt som folket ute i distrikten kämpar för att sätta mat på middagsbordet.

Det är tydligt hur president Snow och hans kompanjoner missbrukar sin makt för att få sin vilja igenom. Det märks som allra tydligast via de enorma insatser Snow lägger på att förtrycka de åsikter hans folk har inom sig. Allt som rör staden och spelen är genomsyrade av lurspel och rödridåer.

Hunger Games: Catching Fire gör ett fantastiskt jobb med att få mig och resten av den kommande publiken att bli emotionellt engagerad. Jag känner med Katniss, Peeta, Gale och alla andra. I min biostol kväver jag hulkningar när folket höjer sin hand med tre fingrar uppsträckta. Jag tänker tillbaka på Rue och biter mig själv i läppen.

Den tämligen välbehövda tempoväxlingen i och med spelets startskott kom som en frisk fläkt över Hunger Games: Catching Fire som strax innan blivit något långrandig med all karaktärsbyggande. För det är ett faktum; i den trilogi böckerna består av är Catching Fire mellanakten som ska ge oss en relation och en koppling till karaktärerna. Det är den här filmen som låser oss fast i magin.

Fotot i Hunger Games: Catching Fire har ingen speciell särprägel över sig, vilket är att vänta av en AAA-titel av det här slaget. Ändock har Francis Lawrence lyckats skapa den underbara känslan vi alla längtat efter så mycket sedan premiären av den första HungerGames: Hunger Games-filmen. Nu är det ett år kvar tills att vi får reda på (på bioduken) vad som kommer att hända härnäst!

HungerGamesCatchingFire1Catching Fire är en fruktansvärt underhållande film som griper tag emotionellt om sin publik. Det går inte att inte känna med Katniss, Peeta och de andra i deras kamp mot varandra och övermakten. Att filmen skulle ha klarat sig finfint med en nedklippning på ungefär tjugo minuter säger jag nu. Frågan är om jag kommer att känna likadant när jag sett filmen tre, fyra eller fem gånger om? För så bra är den faktiskt. Magin fastnar.

Och du, tar du lätt till tårar; bring ze tissues 'cause you'll need 'em!

Hur äventyret i The Hunger Games: Catching Fire slutar kan du ta reda på i morgon onsdag 20 november varhelst i landet du sitter, ligger eller står och läser det här.

[youtube width="630" height="340"]http://youtu.be/EAzGXqJSDJ8[/youtube]

3 thoughts on “The Hunger Games: Catching Fire – det hettar till i distrikten

  1. Pingback:

  2. Pingback:

  3. Pingback:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>