The Grand Budapest Hotel – Mendl va väl förjädra bra

Gustave H är consierge på det elegenta och välrenommerade hotellet Grand Budapest Hotel. Mellankrigstiden närmar sig sitt slut och en oväntad och intetsägande lobbypojke växar fram tillsammans med Gustave H och blir hans mest betrodda vän. Deras äventyr tar dem via konststölder vidare genom familjefejder över stora rikedomar och sockersöt romans från det lokala bageriet.

Grand Budapest Hotel

Right off the bat förstår var och en i biosalongens mjuka fåtöljer att det här är en tvättäkta We Anderson-film. Känslan är där direkt och det raka, kantiga, och i många fal karikatyriska sitter som ett smäck. The Grand Budapest Hotel handlar om den legendariska consiergen Gustave H och hans äventyr tillsammans med den unga lobbypojken Zero.

Berättelsen får vi berättad för oss genom att få en inblick i hur författaren till filmens bästsäljande bok, med samma namn, för så många år sedan fick berättelsen som blev boken berättad för sig. The Grand Budapest Hotel är alltså en berättelse i sin berättelse, och det är där vi börjar med finurligheterna i filmen som på etthundra minuter underhåller, lockar till skratt och höjer pulsen i gastkramande episoder.

Rappa dialoger (á la Wes) rycker berättelsen framåt när Zero får jobb på det anrika hotellet och ställs direkt under legendaren som är Gustave H. The Grand Budapest Hotel är komplex i den mån att dialogerna och många och delas upp på en ensemble som växer var tionde minut av historiens gång. Ändå tillåts du och jag aldrig att gå vilse. Manus är rappt, käckt, vansinnigt roligt med dråplig situationshumor, och välskrivet. O så välskrivet.

Wes öga för de raka linjerna och kubismen letar sig in i det manus han skrivit men också, och mer tydligt, i scenografin. Miljöerna är lekfullt modell-lika och linjerna är många och raka. Färgsatta med vågade färger såväl som läskande pastellnyanser.

Ska The Grand Hotel sammanfattas med två ord är det snappy och delightful som springer upp i huvudet. Filmen blir aldrig tråkig och jag väntar med spänning på vad som kommer att hända i nästa kapitel. För The Grand Budapest Hotel är uppbyggd med kapitel med mer spänning och humor ju längre tid det går.

Expressiva orgelbitar och snitsiga jazz-stycken tonsätter en berättelse som inte liknar något annat Wes Anderson gjort men samtidigt är precis det han alltid gör, för han är så förbannat bra på det!

Grand Budapest Hotel

Hur går det att säga någonting illa om Wes Anderson? Jag vet inte, för jag vet inte vad för illa saker jag har att säga, eftersom det inte finns några. The Grand Budapest Hotel är mycket väl Andersons bästa verk hittills och har du inget intresse av att gå och se den här gruvligt underhållande historien kan jag bara anta att du ännu inte sett trailern. Tur för dig har jag bäddat in den här nedanför. Tacka mig sen när du lämnat biosalongen.

The Grand Budapest Hotel har Sverige-premiär 21 mars och är med sin Silverbjörn från Grand Jury Prize, Berlin Filmfestival ett måste för vårens biokvällar. Jag vet att jag kommer se den igen, så är det.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>