SFF12: The Master

Utan att veta var han har sig själv driver Freddie Quell runt i efterkrigstidens USA. Jobben kommer och jobben går. Relationen till spriten kostar honom de arbeten han lyckas knipa åt.

En blöt kväll snubblar de påtagligt runda fötterna under Quells kropp honom ombord en yacht. Morgonen efter möter han Lancaster Todd, en charmant och lagom udda personlighet. Med sin råa retorik övertalar den före detta flottisten Lancaster att ge honom ett jobb. Så länge han förser Lancaster med den utomordentligt goda groggen han blivit så berusad av kvällen innan.

Både en yttre och inre resa tar vid för Freddie. En resa som lärling, letande efter sin ledare.

Lancaster är ledare för en grupp som går under namnet The Cause. Freddie välkomnas in i gemenskapen självfinnande gruppen där allt handlar om att hitta en inre balans. Alla i världen lever, men de sover. Deras eminenta ledare väcker själen inom dig via hypnos.

En relation, byggd på genuin tillgivenhet och nyfikenhet, mellan Freddie och Lancaster, som medlemmarna i den lilla sekten kallar för The Master.

The Master är en film av Paul Thomas Anderson som tidigare stoltserat med titlar såsom Boogie Nights, Magnolia och There Will Be Blood. I The Master ser vi Joaquin Phoenix som den plågade och alkoholiserade själen vid namn Freddie Quell. I sin roll tar Phoenix in alla aspekter man kan förvänta sig av en trasig krigsveteran. Han är osäker, ensam och osäker. Det råa språket och känslan av att all form av empati förlorades i kriget.

Phillip Seymor Hoffman spelar Lancaster Todd, den självsäkra och vältaliga kultledaren gruppen tilltalar som The Master. Hoffman utstrålar en aura av tillit och ledarskap i sin roll. De dämpade tonerna i det annars totalt kontrollerade och lugna talspråket vittnar om kampen att växa som idé.

Även om den kändes på snäppet för lång rekommenderar jag The Master för den som vill uppleva ett välskrivet manus förkroppsligat tillsammans med skådespeleri och rolltolkning av hög klass.

One thought on “SFF12: The Master

  1. Pingback:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>