Recension: The Guardians of the Galaxy

Tillsammans kan de rädda evigheten

Ett gäng av totala motsatser strålar samman för ett gemensamt mål. Ronan vill ha sfären som Peter Quill (Star-lord) stulit till sig. Skottpengar sätts på hans huvud och när sfären tillslut stjäls tillbaka till Ronan och det nyformade gänget bryter sig ut ur ett fängelse måste de kämpa tillsammans för att rädda sig själva, och universum.

GuardiansOfTheGalaxy1

Återigen står vi inför en Marvel-film av stora proportioner. Det är obestridligt att deras produktioner lyckas med att fånga publikens hjärta. Och plånbok. The Guardians of the Galaxy (The Guardians) är lika stor, fast ändå så mycket större än alla tidigare filmer.

Och det inte bara för att vi nu tar steget ut i rymden. Nej, The Guardians känns på en gång som ett engagerat projekt där fem udda och motsatta typer ska slås samman för att inte bara rädda jorden, utan hela universum.

Du som är införstådd och såld på serieversionen av The Guardians, och alla andra karaktärer i universat för övrigt, kommer att bli nöjd. För filmens foto drar sig mer åt serierutornas ton än vad tidigare.

Känner du igen historien? Ja, det förvånar mig inte. för det är tyvärr precis samma berättelse som alla andra Marvel-filmer. Men hav förtröstan. Trots att alla som sitter bredvid dig i biosalongen vet precis hur lyckligt slutet kommer att bli så är det en hejdundrans snygg resa dit.

The Guardians är mer lättsam än tidigare och den självironiska humorn duggar tätare än någonsin tidigare. Star-lord som tar den naturliga ledarrollen i gruppen är den klassiska hjälten; nämligen den som inte kan ta rollen om inte någonting traumatiskt hänt med dennes föräldrar i tidiga år. Visserligen har alla Beskyddarna tunga ryggsäckar, men det gör sig mest tydligt genom Star-lord och hans blandband med åttiotalsmusik.

Soundtracket till The Guardians är glad och lättsam. Sköna dängor från musikvärldens hitskapande årtionde. Filmens score är av kvalitet, inte för att det sticker ut på något märkvärdigt vis, utan för att det rätt och slätt är där och ger det nödvändiga djupet till galaxens vida sträckor och smutsiga planeter.

The Guardians är en snygg film. Den är större än någonsin och av superb kvalitet. Varje bildruta är fylld av utmärkta specialeffekter med en stor rymd. Det går att förstå vilket arbete som har gått in i att skapa The Guardians universum när du sitter kvar under eftertexterna för att vänta på den extra scenen som brukar komma därefter. Då kommer du att se den överväldigande stora avdelningen av animatörer.

Nu kommer det i och för sig ingen post credit-scen, men det är värt att stanna kvar bara för att se den ovan nämnda avdelningen av eftertexten.

Filmen kommer med en snygg konceptidé som drar minnen till smutsiga 90-talsfilmer och framförallt kultklassikern Firefly. en trevlig och välkomnande anspelning på att all teknik inte behöver vara klinisk ren och Apple-esque.

GuardiansOfTheGalaxy2

Jag gillar The Guardians, det gör jag verkligen. Ja, det är precis samma film som vi sett komma från produktionsbolaget och deras Avengers-universa. Men det fungerar. Det är så snyggt. Och trots förutsägbarheten lyckas ändå regissör James Gunn att hålla intresset vid liv i två hela timmar och få mig och resten av publiken brista ut i skratt vid fler än ett tillfälle. 

Filmen må vara det senaste i leden av framgångsrika kassakor, och det gör mig inte ett dyft, för jag kommer att kolla på The Guardians mer än en gång till.

The Guardians of the Galaxy går upp på biografer världen runt 1 augusti!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>