Recension: Dear White People

Det är redan tämligen ansträngt mellan de olika sociala kretsarna på det väl ansedda universitetet. När en av skolans föreningar anordnar en Halloween-maskerad med afro-amerikanskt tema bryter helvetet lös. Sam White, skolans svarta minoritetsledare står vid frontlinjerna när upplopp fyller campusområdet.

DearWhitePeople1

Dear White People är lika mycket en komedi som det är en skildring av ett USA fortfarande präglat av orättvisor och rasism. Stereotyper målas upp över alla kulturella och sociala klick på skolan.

Känslan av allvar genomsyrar ett överraskande välskrivet manus. Tillräckligt välskrivet för att kunna skruva upp ett mått av satir utan att förlöjliga och förstöra filmens bakomliggande budskap och röda tråd.

Dear White People ramas in i trånga, symmetriska scener där ensemblen av talangfulla skådespelare driver frågorna och berättelsen framåt med ord, istället för utsvävande externa händelser.

Olika synvinklar på hur rasism bör elimineras behandlas vilket ur min plats i biofåtöljen möjliggör för fler att ta sig an filmen på ett djupare, och samtidigt, mer lättsamt sätt. Det är verkligen en film som står på sina egna ben som film - men också en perfekt film att kolla på och ännu en gång lyfta debatten om rasism och segregation i samhället.

Det är en annorlunda film och i egenskap av långfilmsdebut av regissör Justin Simien är det med spänning jag väntar på kommande projekt. Den visuella och övergripande stilen luktar generationsskifte.

DearWhitePeople2

Absolut finns det bitar och delar av Dear White People som jag tycker porträtteras udda och malplacerat. Men det är i den stora bilden fullständigt ovidkommande. Dear White People är en rolig och viktig film som på ett innovativt sätt tar upp den debatt som pågått i alldeles för många år för att inte ha nått en lösning.

Dear White People har premiär 27 februari på utvalda biografer runtom i landet. Samtidigt lanseras komedin som digital hyrfilm via SF Anytime.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>