Recension: 12 O’Clock Boys

Balanserad förbränning

Varje söndag i de amerikanska staden Baltimore fylls stadens gator med hundratals motorcyklar och och fyrhjulingar. Det är det ökända gänget 12 O'Clock Boys som åker på sin helgtur - som mestadels går i höga hastigheter på bakhjulen. Samhället har delat sig som röda havet inför gänget. Ena sidan hatar "vandalerna". Den andra älskar sina "förebilder". En ung lokalpojke, Pug, vill inget annat än åka längs stadens gator med dem.

12OClockBoys

Dokumentären 12 O'Clock Boys visar tre år av Pugs uppväxt. Berättelsen tar oss från det lilla barnet med drömmen hela vägen till den unga tonåringen med attityd, mod, och en bra nypa av dumdristighet.

Allt Pug vill är att bli medlem i gängen 12 O'Clock Boys. Drömmen om att få åka längs Baltimores gator på bakhjulet av en skönsjungande motorcross är den absoluta versionen av The American Dream för grabben som tvingats växa upp utan en fadersfigur i hemmet - beläget i en mer eller mindre nedgången del av staden.

För Pug är gänget förebilder. De själva tycker att det är en del av stadens historia och kultur. Många andra ser dem som kriminella gangstrar som ränner runt planlöst på stadens gator i jakt på olycka och brott.

12 O'Clock Boys glorifierar motorcyklarna och den färdighet som behövs för att inte med en gång slå ihjäl sig mot asfaltens grova yta. Talang porträtteras på ett smakfullt vis utan att för den sakens skull belysa problemet som kommer med traditionen. Varje år dör killar och tjejer på fordonen. Även åskådare får ta smällen emellanåt.

Med sina 76 minuter speltid har regissör Lofty Nathan fångat essensen hos en ung kille som söker bekräftelse och grupptillhörighet i ett samhälle som inte kommer att välkomna honom med lika öppna armar som hans icke-existerande vita vänner.

Premiär 16 maj. 12 O'Clock Boys visar upp en person i underklassens USA på ett sätt bioduken aldrig tidigare tagit del av.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>