Oscarsgalan 2015

Inatt gick den av stapeln - galan alla vi som älskar film väntat och längtat efter sedan förra årets upplaga. Det här var den 87e i ordningen och i år var det ingen mindre än Neil Patrick Harris som höll i programkorten och ledde oss genom kvällens alla aftonklänningar och kostymer.

rp_Oscars2013-620x350.jpg

Precis som förra året, och året innan dess för övrigt, skrev jag i min tipsrad efter vilka jag i hjärtat ville skulle få gå hem med en statyett istället för att välja de som juryn förmodligen skulle gå efter. Den magkänslan, i kombination att min filmhöst inte varit på topp och jag missat en drös nominerade filmer gjorde mina val tämligen enkla, men också samtidigt väldigt fragila. Vi kommer strax tillbaka till vilka filmer jag valde och hur det gick för dem.

Vi måste nämligen börja från början, och då hamnar vi vid en liten reflektion av HannaPee & c:o som satt i för- och mellansnackssoffan hos SVT. Kort sagt är jag glad att jag låg ett par timmar efter i showen och utan problem kunde spola förbi när Hanna och hennes gäster kontinuerligt svarade på lösa frågor, när Hanna kom på frågor att ställe, i termer om och kring "jag vet inte". Det verkade mer intressant att diskutera om jämställdhetspolitik och varför Neil Patrick Harris inte fick mer utrymme för att showa på scen.

Nu kan inte jag svara på hur SVT tänkt när de valde ut nattens kommentatorer - men såhär med facit i hand skulle i alla fall jag råda vår public service att välja ett gäng som sett åtminstone en större del av filmerna. Och inte bara sett dem, utan också kollat på dem med ett filmiskt intresse. Nu fick jag vibbar av "ja visst kan jag vara med i Oscarssoffan, jag har ju ett konto på Netflix". Tråkigt, minst sagt.

Det kunde blivit så mycket mer intressant och givande om sista minuten av pauserna nästan varje gång fylldes av en narratativ nedräkning från kontrollrummet hur lång tid det är kvar till sändningen börjar igen.

Nu blev det i och för sig lite längre än kort sagt, men det var illa tvunget att få ut.

Showen i sig höll en dräglig nivå. Harris var i mångt och mycket rolig, även om det kändes som att han gång på gång höggs kort. Filmstjärnorna som presenterade filmerna stakade sig och sa fel med jämna mellanrum, precis som det brukar vara. Det skämtades på stjärnornas bekostnad, på gott och ont. Travolta fick sig en liten törn i sidan och Cumberbatch fick en kindpuss till sitt underbara namn, i samma skämt.

Det sämsta som sändes från Dolby Theatre inatt kom i form av en, förvisso sönderspelad, låt från Lego-filmen. Nej, det lät inte bra någonstans och framträdandet var spretigt och tramsigt dåligt. I jämförelse med Harris öppningsnummer där också Anna Kendrick fick gästspela var Everything Is Awesome inte ens på dagisnivå.

Det bästa då? Vad var det bästa under nattens sändning? Ja, det är ett enkelt svar som måste delas i två. Först måste jag nämligen säga att årets Oscarsgala ärades med den snyggaste grafik jag sett. Kollade du inte alls i natt tycker jag att du ger dig själv en halvtimme och spolar lite fram och tillbaka bara för att kolla på de fantastiska övergångarna och bildkoncepten.

Därefter är det Eddie Redmaynes reaktion och tillhörande tacktal när han tog hem statyetten för bästa manliga huvudroll. Ingen annan under kvällen osade av sådan ärlig extas och lycka. Det värmde i bröstet och, ja, det tårades till och med till i ögonvrån. Tack Eddie, för det!

Det är möjligen inte omöjligt att efter ovanstående stycke förstå att jag ville att Redmayne skulle vinna, men om det inte gick fram kommer här nu en kortare lista över några av priserna som delades ut och vilka jag hade satt som vinnare.

Bästa manliga huvudroll
Mitt val - Eddie Redmayne (The Theory of Everything)
Vinnare - Eddie Redmayne (The Theory of Everything)
Bästa kvinnliga huvudroll
Mitt val - Reese Witherspoon (Wild)
Vinnare - Julianne Moore (Still Alice)
Bästa kvinnliga biroll
Mitt val - Keira Knightley (The Imitation Game)
Vinnare - Patricia Arquette (Boyhood)
Bästa manliga biroll
Mitt val - Edward Norton (Birdman)
Vinnare - JK Simmons (Whiplash)
Bästa film
Mitt val - The Theory of Everything
Vinnare - Birdman
Bästa animerade långfilm
Mitt val - Big Hero 6
Vinnare - Big Hero 6
Bästa animerade kortfilm
Mitt val - Feast
Vinnare - Feast
Bästa regi
Mitt val - Wes Anderson (Grand Budapest Hotel)
Vinnare - Alejandro G. Iñárritu (Birdman)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>